Εκλογες και Α.ΜΕ.Α

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος λόγω των ελλιπέστατων υποδομών προσβασιμότητας στα εκλογικά κέντρα.
Με εγκύκλιο του στις 12 Απριλίου ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης ζητά την αρωγή της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών εκλογέων για τη μετάβαση των εμποδιζόμενων ατόμων στο εκλογικό τους τμήμα ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη προσβασιμότητας. Και σαν έσχατη λύση την έξοδο στο προαύλιο του δικαστικού αντιπροσώπου ώστε ο εκλογέας να ασκήσει εκεί το εκλογικό του δικαίωμα.
Αποστείλαμε επιστολή στον κύριο Υπουργό προτείνοντας του δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων για άτομα με αναπηρία, μετά από πρόσκληση καταγραφής  και εγκαιρης ανταπόκρισής τους, ανα δημοτικό διαμέρισμα ώστε να μην αλλοιώνεται η ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος και υπαγωγής αυτών των καταλόγων σε πλήρως προσβάσιμα κέντρα.
Του εξηγήσαμε πως  τα όσα αναφέρει η εγκύκλιός του δεν προάγουν την έννοια της ισονομίας και επ’ουδενί δε διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου.

Μας απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Πουλάκης…
Εν ολίγοις δε μας απάντησε σε τίποτα όπως φαίνεται στα έγγραφα.

Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρο και θα ενσκήπτει σε κάθε εκλογική διαδικασία θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας άμεσα.